Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Tι μάθαμε για τα αυγά


Το αυγό στη μυθολογία
*    Πολλοί  λαοί στη μυθολογία τους περιλαμβάνουν τη γέννηση του σύμπαντος ως ένα αυγό που εκρήγνυται ή εκκολάπτεται.
*    Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία  η Ελένη (τραγωδία) γεννήθηκε από ένα αυγό που γέννησε η μητέρα της, γιατί είχε συλληφθεί με το Δία να είχε πάρει τη μορφή κύκνου.  

Το αυγό του Κολόμβου
Το '' αυγό του Κολόμβου'' είναι μια λογοτεχνική παράδοση και πιθανό ιστορικό γεγονός σχετικά με τη σημασία της περίοδος των μεγάλων ανακαλύψεων περιόδου των μεγάλων ανακαλύψεων]με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Χριστόφορος Κολόμβος
Μετά την επιστροφή του Κολόμβου από το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική είχαν  ήδη γίνει  γνωστές οι ανακαλύψεις του, βρέθηκε σε ένα γεύμα με μερικά άλλα σπουδαία πρόσωπα της εποχής. Στη συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος γινόταν λόγος για τη σημασία της ανακάλυψης του Κολόμβου και κάποιοι συνομιλητές υποβίβαζαν την ανακάλυψη με το επιχείρημα αρκεί να σκεφτεί κανείς, για να καταλάβει ότι υπάρχει γη μετά τον ωκεανό. Τότε ο Κολόμβος έθεσε το εξής πρόβλημα: Πώς θα στηριχθεί ένα αβγό στη μύτη; Κανένας από το τραπέζι δε μπορούσε να λύσει το πρόβλημα και ο Κολόμβος το στήριξε σπάζοντας τη μύτη βραστού αυγού λέγοντας ότι ''αρκεί να σκεφτεί κανείς!''.

 

 Το αυγό στην Παράδοση
Το αυγό είναι ένα από τα αρχαιότερα σύμβολα της άνοιξης, υπόσχεση  μιας νέας ζωής  που ταυτίστηκε για τους χριστιανούς με το Πάσχα και την Ανάσταση του Χριστού.
Το πασχαλινό έθιμο είναι να βάφονται  κόκκινα τα  αυγά τη μεγάλη Πέμπτη και να τσουγκρίζονται αμέσως μετά την Ανάσταση.


To αυγό στην Τέχνη
Τα πιο διάσημα πασχαλινά αυγά, παραγγελίες βασιλιάδων και Ρώσων τσάρων, τα έφτιαξε ο Πέτρος  Κάρολος Φαμπερζέ. Αυτά  τα αυγά φτιαγμένα από χρυσό , ασήμι και πολύτιμους λίθους στολίζουν  σήμερα μεγάλα μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου